Zbývají čtyři týdny pro plánování partnerství škol a firem v projektu POSPOLU

Do 8. srpna 2013 mohou střední odborné školy a učiliště podat nabídku na získání finančních prostředků na zajištění a realizaci pilotáže modelů vzájemné spolupráce s firmami při realizaci odborného výcviku či odborné praxe v rámci projektu Pospolu. Školy s firmami musí připravit dle zákona o veřejných zakázkách nabídku do soutěže, ve které bude rozděleno 25 partnerstvím škol a firem celkem 43 mil. Kč bez DPH. Základem samotné spolupráce musí být přítomnost žáků v reálném pracovním prostředí zapojených firem, kterou se zkvalitní rozvoj odborných kompetencí učňů i žáků maturitních oborů ve vybraných skupinách oborů.

Organizaci výběrového řízení zajišťuje Národní ústav pro vzdělávání (NÚV).  Na webových stránkách www.projektpospolu.cz zájemci naleznou odkazy na zadávací dokumentaci, základní popis struktury pilotáže modelů spolupráce a odpovědi na dotazy k pilotáži. Ty se nejčastěji týkají smluvních vztahů subjektů při realizaci pilotáže a požadovaných minimálních počtů žáků, kteří se pilotáže v každém partnerství zúčastní. Každý uchazeč ve veřejné zakázce má také možnost „poskládat“ pilotáž až z 6 modulů spolupráce škol a firem, patří mezi ně mimo odborného výcviku či praxe také například stáže učitelů ve firmách nebo volnočasové aktivity škol ve spolupráci s firmami. Cílem pilotáže modelů spolupráce škol a firem je umožnit konkrétním partnerstvím prohloubit již existující spolupráci při realizaci odborného vzdělávání, případně zařadit nějaké inovativní prvky a podpořit tak kvalitu odborného vzdělávání. Školy s firmami v rámci pilotáže budou průběžně vyhodnocovat veškeré parametry vzájemné spolupráce a odevzdávat průběžné zprávy, podklady k učebním materiálům a další náležitosti.  Pilotáž i celý projekt Pospolu je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR v rámci výzvy programu OP VK.

Zájemci o veřejnou zakázku si musí po registraci na webovém profilu veřejných zakázek NÚV stáhnout zadávací dokumentaci. Mají tak zajištěno, že jim budou docházet odpovědi na všechny dotazy a další dodatečné informace, které se zakázky týkají. Výběr partnerství a zahájení samotné pilotáže se předpokládá v prvních měsících příštího školního roku, v závislosti na povinných lhůtách daných zákonem. Zájemcům o aktuality v projektu doporučujeme registraci novinek na webové stránce projektu www.projektpospolu.cz/registrace.

Projekt Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi je financován z prostředků Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR a potrvá do 30. června 2015. Projekt připravilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ve spolupráci se zaměstnavatelskými svazy, realizátorem je Národní ústav pro vzdělávání. V projektu budou kromě pilotáže forem spolupráce škol a firem připraveny metodické a učební materiály pro odborný výcvik a profilovou maturitní zkoušku v jednotlivých oborech vzdělání, dále vzniknou vzdělávací programy pro pracovníky z praxe, pedagogické pracovníky a zřizovatele škol.

Tisková zpráva ke stažení v pdf pdf (343,91 KB)